Kennissessie verduurzaming vastgoed

22 januari 2019 | Kennissessie, Ontwikkeling

Je vastgoed versneld verduurzamen, we weten allemaal dat het moet maar hoe ziet dat er in de praktijk nou eigenlijk uit?

Samen met abcnova organiseerden we een kennissessie waarin we informatie deelden over dit onderwerp. In ROC Friese Poort Uniformberoepen, een van de duurzaamste en circulaire schoolgebouwen van Nederland, spraken we over de opgave die voor ons ligt en hoe je dit kunt aanpakken.

Comfort versus energielasten

Tijdens de sessie namen we de aanwezigen mee in technische termen zoals BENG, ENG en NOM. Maar gingen we ook in op het spanningsveld tussen comfort, energielasten en duurzaamheid. Een duurzaam gebouw zonder comfort is namelijk geen goed gebouw. Maar de praktijk blijkt dat een gebouw met meer comfort over het algemeen ook meer energie kost. Dit is een spanningsveld waarbinnen de juiste en passende keuzes gemaakt moeten worden, zodat echt verduurzaming ontstaat. Tenslotte gaven we een korte doorkijk in onze TCO (Total Cost Ownership) methode die investeringen en exploitatiekosten goed tegen elkaar afwegen.

abcnova

Abcnova nam de aanwezigen mee in het proces van initiatief tot uitvoering door middel van een routekaart. Daarnaast stonden ze stil bij de vraag hoe je het verduurzamen van je huisvesting nou eigenlijk kunt bekostigen.

Na een rondleiding door het gebouw sloten we de zeer geslaagde kennissessie af.