Opvanghuis De Veilige Veste, Leeuwarden

Opdrachtgever
Fier Fryslân
Architect
KAW Architecten Groningen
Projectstatus
Aanvang: 2014
Opgeleverd: 2014
Omschrijving

De Veilige Veste is een opvangconcept voor (jonge) vrouwen die op de vlucht zijn voor geweld. Fier biedt hen een plek waar ze niet bang hoeven te zijn en zich veilig kunnen voelen.

De Veilige veste is gevestigd in het voormalige politiebureau in Leeuwarden; het gebouw is van top tot teen energiezuinig gemaakt. Politie en Openbaar Ministerie zijn nauw betrokken.

Het project toont aan dat met durf, innovatie en doorzettingskracht bestaande bebouwing heel goed te verduurzamen is. Veilige Veste is de eerste grootschalige renovatie in Noord Nederland dat volgens het passiefhuisprincipe wordt uitgevoerd. In 2012 is De Veilige Veste bekroond met de Award voor Duurzaam Ontwerp.

De uitwendige schil is voorzien van een zeer hoge isolatiewaarde van Rc=10. De raampartijen zijn voorzien van 3-dubbelglas. Omwille van bescherming en veiligheid is er 24-uurs bewaking en zijn er rondom het gebouw ip camera’s gepositioneerd. De GPR-score voor het hoofdgebouw is 8.4.

Wij ontwierpen de installaties en begeleidden de aanbesteding en de uitvoering, waarbij er voortdurend is gekeken naar de juiste verhouding tussen behoud en vervanging.