MFC De Tredder, Westergeest

Opdrachtgever
Gemeente Kollumerland
Architect
Architectenburo Zijlstra
Projectstatus
Aanvang: 2011
Opgeleverd: 2012
Omschrijving

De gemeente Kollumerland heeft een energie-neutraal Multifunctioneel Centrum ingepast in het Friese landschap. In het nieuwe MFC De Tredder zijn een school, kinderopvang, dorpshuis en tennisvereniging ondergebracht. Via de VROM-WWI subsidieregeling van het unieke kansen project “naar energie-neutrale scholen en kantoren” (UKP NESK) heeft de gemeente een subsidie ontvangen omdat energie-neutraal is gebouwd.

De duurzaamheid is uitgewerkt volgens de Breeam methodiek, de materialen voldoen aan hoge eisen op het gebied van duurzaamheid. Allerlei energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, wekken voldoende energie op om het gebouw van warmte en stroom te voorzien.

De daken zijn voorzien van meer dan 1100 m2 aan PV-panelen. Een eventueel overschot wordt teruggeleverd aan het openbare net. Een groot deel van de warmtapwatervoorziening wordt gerealiseerd door zonnecollectoren in combinatie met een boiler. Verder is het pand voorzien van WKO-installatie en energiezuinige HF verlichting. Het gebouw is voorzien van een gebalanceerd ventilatie systeem dat voldoet aan de eisen van Klasse B van het Frisse Scholenprogramma, vier decentrale luchtbehandelingskasten, warmte– en vochtterugwinning via warmtewiel, toerengeregelde hoog rendement ventilatoren en CO2 geregelde ventilatiehoeveelheden.
De installaties worden optimaal gebruikt door daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie. Veel aandacht is besteed aan het onderhoudsgemak en de gebruiksvriendelijkheid. Zo is de Brede School voorzien van een gebouwbeheersysteem dat automatisch storingen doorgeeft aan de beheerder. De bouw van het nieuwe multifunctioneel centrum MFC Westergeest is afgerond. Het pand is in mei 2012 opgeleverd, en is energieneutraal gerealiseerd.

Fotomateriaal: Architectenburo Zijlstra