MFA de Trefkoele+, Dalfsen

Opdrachtgever
Gemeente Dalfsen
Architect
Spring en Moederscheim Moonen
Projectstatus
Aanvang: 2013
Opgeleverd: 2014
Omschrijving

De opdracht betreft de vernieuwbouw waarbij de oude Trefkoele in Dalfsen gedeeltelijk is gesloopt en uitgebreid.

Het gaat om twee grote sporthallen, onderkomens voor meerdere (top)sportverenigingen, de bibliotheek, welzijnsruimten van Landstede Welzijn, onderwijs- en activiteitenruimten voor ouderen en jongeren. Verder maken de Historische kring van Dalfsen en het centrum voor jeugd en gezin van de GGD IJsselland gebruik van het nieuwe gebouw. Verder bevat het een peuterspeelzaal, kinderopvang, een veelvoud aan multifunctionele ruimtes en een centrale ontmoetingsruimte (café-restaurant). Met een totaal van 7700 m2 is MFA de Trefkoele in Dalfsen het grootste multifunctioneel centrum in Overijssel geworden.

Alle gebruikers hebben  verschillende wensen en eisen. Daarom hebben wij een ontwerp gemaakt met als uitgangspunt vraaggestuurde systemen zoals verlichting, ventilatie en verwarming. Comfort wordt geboden waar het wordt gevraagd. Het gebouw wordt verwarmd door vloerverwarming met een laagtemperatuur installatie aangevuld door een gasabsorptie warmtepomp. De luchtbehandelingkasten zijn uitgevoerd met hoogrendement warmteterugwin eenheden die de verse buitenaanzuiglucht verwarmen met de energie afkomstig uit de vervuilde afgezogen binnenlucht. Zo gaat er geen energie verloren. Ook wordt de ventilatie vraaggestuurd op aanwezigheid en op basis van CO2 sturing.

De vernieuwde Trefkoele+ is geopend in juli 2014. Wij hebben het ontwerp, de aanbesteding, de uitvoerings-begeleiding en een meerjaren onderhoudsadvies verzorgd.

Foto’s Moederscheim Moonen architecten