Kindcentrum Berkelwijk Leusden

Opdrachtgever
Bloemendal Bouw
Architect
agnova architecten
Projectstatus
Aanvang: 2018
Opgeleverd: 2020
Omschrijving

De groene locatie van de school heeft geleid tot een ontwerp dat samenvloeit met de aanwezige begroeiing. Dichte geveldelen zijn bekleedt met verticale planken in verschillende grijs- en groentinten en de doorlopende vloerbanden zijn uitgevoerd in een lichte grijstint. Het gebouw vormt zo samen met de omgeving het neutrale decor. De grote multifunctionele buitentribune loopt naar binnen door en gaat over in de binnentribune, als bezoeker loop je als het ware vanzelf langs dit element naar binnen.

Het interieur speelt een belangrijke rol in de indeling van het gebouw en wordt gekenmerkt door de afwerking met natuurlijke materialen en zon-beschenen wit. Wit alsof de zon erop schijnt. Hierdoor voelt het interieur fris aan. Licht en helder.

Door de tactisch geplaatste raamopeningen is het contact met buiten op alle verdiepingen intensief. Niet alleen kan je zien wat buiten gebeurd maar ook het moment van de dag is herkenbaar aan daar waar de zon naar binnen schijnt.

Het is onze ambitie om het gebouw energieneutraal te maken, volgens de principes van het passief bouwen. Het uitgangspunt is eenvoudig: Zorgen voor een minimale energiebehoefte en een minimaal energieverlies via optimale isolatie en kierdichting en een compacte bouwvorm. Een energielabel van A++++ moet mogelijk zijn. Daartoe is de ori├źntatie van het gebouw ten opzichte van de zon bepalend voor mogelijkheden om in de winter zonnewarmte op te vangen en in de zomer warmte te weren. Uitgangspunt is low tech duurzaamheid die zowel nuchter als praktisch is. Een kind moet het kunnen uitleggen. Wij hebben een voorkeur voor natuurlijk materiaalgebruik, zoals baksteen, een gelamineerde houtconstructie, linoleum en keramische tegels.