JTC Roosendaal

Opdrachtgever
JCT Roosendaal
Architect
Architecten EnEn
Projectstatus
Aanvang: 2016
Opgeleverd: juli 2020
Discipline(-s)
Werktuigkundig, Elektrotechnisch, Bouwfysica
Omschrijving

Op 17 juli 2020 is het nieuwe gebouw, de D-vleugel, van het Jan Tinbergen College opgeleverd. Het gebouw vervangt een oude dependance. De oplevering is precies conform planning gelopen.

De D-vleugel

De D-vleugel is een ‘broertje’ van de ABC-vleugel, het ‘oude’ gebouw. Het heeft dezelfde mooie uitstraling, dezelfde vriendelijke sfeer en goede materialen, dezelfde ruimte en goede voorzieningen. De muren zijn – net als het hoofdgebouw – in rood metselwerk,  de verdiepingen en het dak zijn even hoog, de ramen hebben dezelfde vorm en hetzelfde ritme waardoor ook dit gebouw van binnen even licht en transparant is. Net als bij het hoofdgebouw kenmerkt de architectuur zich door horizontale lijnen, verticale raampartijen en schuine lijnen die accenten aanbrengen.
Net als in het huidige gebouw zijn de wanden tussen gang en lokalen  voor een groot deel van (gematteerd) glas, zodat daar licht overal kan toetreden.
Het gebouw is heel flexibel, onder andere door vouwwanden die zorgen dat lokalen ook als grote examenzalen inzetbaar zijn.

Comfort en duurzaamheid 

in de nieuwe vleugel is er veel aandacht voor comfort en duurzaamheid geweest. Het lage energieverbruik gaat niet ten koste van het comfort voor leerlingen en medewerkers. De klimaatbeheersing is modern: CO2 gestuurd zodat de luchtverversing laag is in ruimten waar geen mensen verblijven, maar direct wordt opgestart zodra mensen de lokalen of andere ruimten binnenkomen.
Ook de temperatuur wordt door de installatie geregeld. Het hele gebouw kent verwarming én koeling met de ingebrachte lucht – een comfortabele en zuinige aanpak. Vloerverwarming en – koeling maakt het mogelijk ruimten afzonderlijk op detailniveau te verwarmen.
Er is automatische zonwering die ervoor zorgt dat op heel zonnige dagen de rechtstreekse lichtinval in lokalen en andere ruimten beperkt blijft zodat daar de temperatuur niet te ver kan oplopen.

In dit filmpje hoor je meer over de school