HP Valves, Hengelo

Opdrachtgever
BCT architecten ingenieurs en adviseurs
Architect
BCT architecten ingenieurs en adviseurs
Projectstatus
Aanvang: 2015
Omschrijving

Hp Valves, producent van industriële hogedrukafsluiters, is in oktober 2015 gestart met de bouw van een nieuwe fabriek en kantoren op het High Tech Systems Park in Hengelo. Dit bedrijvenpark kent een verzameling slimme technologieën om energie onderling uit te wisselen en te beheren.

De productiefaciliteiten van HP Valves worden voor het koelen en verwarmen aangesloten op de centraal geplaatste warmtepomp van het bedrijventerrein. Verder bestaat ons ontwerp uit een flexibel netwerk van voorzieningen die in de betonvloer van de productiehal wordt aangebracht. Het betreft aansluitingen voor water, elektra en data. Het resultaat is een productiehal zonder installaties in het zicht en een flexibel netwerk van voorzieningen waarmee wordt ingespeeld op toekomstige aanpassingen van het productieproces.

Voor de verlichting van de productiehal worden naast raampartijen ook door zonne-energie aangedreven dakkoepels aangebracht. Bij afnemend daglicht wordt automatisch een LED verlichtingsinstallatie aangestuurd. Een combinatie die  zorgt voor optimale en energiezuinige verlichting.

Naar aanleiding van een door ons uitgevoerde haalbaarheidsstudie wordt het kantoorgebouw all electric uitgevoerd.  Dit betekent dat elektriciteit de enige energiebron is.

Het snelle, soepele verloop van de bouw is voor een belangrijk deel te danken aan de vroegtijdige en goede samenwerking van de bouwpartners bij de engineering. In het ontwerptraject is gebruik gemaakt van BIM (Bouw Informatie Modellering) en zijn al vroeg ketenpartners gekozen. Daardoor is het bouwteam erin geslaagd het
project in korte tijd productiegereed voor te bereiden. De oplevering staat gepland voor juli 2016.