Bezoekerscentrum Kennemerduinen, Overveen

Opdrachtgever
PWN Waterbedrijf
Architect
BBHD architecten
Projectstatus
Aanvang: 2014
Opgeleverd: 2014
Duurzaamheidsscore
BREEAM score: Excellent
Werkzaamheden

Ontwerp, uitvoeringsbegeleiding.

Omschrijving

Het bezoekerscentrum is gebouwd  naar het voorbeeld van een duinboerderij uit de 7e eeuw. Resten van deze boerderij werden gevonden in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

PWN wilde het gebouw duurzaam, energiezuinig bouwen. Elke beslissing in het ontwerp werd getoetst aan BREEAM, een stelsel van voorschriften dat bouwers helpt duurzaam te bouwen. Voor de Kennemerduinen is de kwalificatie Excellent behaald.

Zonnepanelen, de opvang van regenwater voor de toiletten en het duurzaam materiaalgebruik zijn enkele van de duurzame toepassingen in het ontwerp. Het pand is verder voorzien van diverse duurzame installaties en schakelingen als:
Benutting omgevingswarmte, verwarming via luchtgekoelde gasabsorptiewaterpomp, zonne-energie (zonnecollectoren voor verwarming tapwater), 205m2 PV panelen voor de opwekking van elektriciteit, HF en LED-verlichting, daglichtregeling, aanwezigheidsschakeling en veegschakeling.
De vraaggestuurde ventilatie op basis van concentratie CO2 toegepast en warmteterugwinning uit de ventilatielucht d.m.v. een warmtewiel.

Alle werkzaamheden vonden plaats volgens een ecologisch werkprotocol, waardoor flora en fauna zoveel mogelijk werden ontzien.

Foto: Ruud Maaskant