Blauwdruk brandweerkazernes Veiligheidsregio Fryslân

22 oktober 2019 | Genomineerd, Nieuws

Veiligheidsregio Fryslân wil de komende jaren de brandweerkazernes in de regio vernieuwen door renovatie of nieuwbouw. Momenteel zijn de kazernes verouderd, onveilig en vaak onprettig. Om alle 65 brandweerkazernes in Friesland te verduurzamen is er een blauwdruk ontwikkeld die voor meerdere kazernes is toe te passen. In Surhuisterveen is de eerste kazerne volgens de blauwdruk gebouwd. De belangrijkste speerpunten van de blauwdruk zijn: circulariteit, nul op de meter en gasloos.

De duurzaamheidsambities zijn sinds de start van het project in 2016 duidelijk. Voor circulariteit zijn de uitgangspunten Re-duce, Re-use & Re-cycle en ‘droog bouwen’. Er is gekozen voor een demontabel staalskelet voorzien van prefab houtskelet en buitengevels met demontabele buitenkozijnen en gevelbedekking. De kazerne is hierdoor bijna volledig te demonteren en indien noodzakelijk ergens anders weer op te bouwen.

Blauwdruk

Ook voor de installaties is er gekozen voor technieken en installaties die demontabel zijn, maar uiteraard ook duurzaam. De ambitie was een nul op de meter, daarom is er gekozen voor een warmtepomp met zonnepanelen. De brandweerkazerne in Surhuisterveen is sinds 29 juli 2019 in gebruik genomen. De kazerne valt met 479m2 BVO onder de noemer ‘kleine kazerne’. Harlingen, een in de categorie ‘grote kazerne’, is de volgende brandweerkazerne die volgens de blauwdruk wordt gebouwd.  

‘Meest Duurzame Project’

De brandweerkazerne in Surhuisterveen is genomineerd voor ‘Meest Duurzame Project’ van de Cobouw Awards. Het project zit bij de laatste drie en maakt dus kans op de titel. Stemmen kan t/m 25 oktober via deze link